Kopjafaavatás a hetvenedik évfordulón

2023-11-25

Megnyílt a Puskás Intézet kiállítása az „évszázad mérkőzésének” 70. évfordulóján Csólyospáloson, ahol felavatták az Aranycsapat emlékművét.

Szombat délután a legendás londoni diadal 70. évfordulóján megnyitották a Puskás Intézet „6–3-as” tematikájú kiállítását Csólyospáloson. A megnyitó után felavatták az Aranycsapat emlékművét. A tizennégy darab kopjafa a Wembley Stadionban pályára lépő tizenkét magyar játékost, illetve a szövetségi kapitány Sebes Gusztávot és a mérkőzés kommentátorát, Szepesi Györgyöt jelképezi. Az emlékmű a 88 éves Balázs Antal sepsiszentgyörgyi fafaragó keze munkáját dicséri. Az alkotó gyerekkorában egy pincében hallgatta az „évszázad mérkőzését”, s úgy gondolta, hogy ennek a győzelemnek méltó emléket kell állítani.

Fotó: Tapodi Kálmán

Balázs Antal, az Aranycsapat-emlékmű alkotója. (Fotó: Tapodi Kálmán)

A kopjafákat Csólyospálos testvértelepülése, Sepsiszentgyörgy nevében Antal Árpád polgármester ajánlotta fel. Az emlékmű közadakozásból valósult meg, a támogatók között az Európa-bajnokságra kijutott magyar labdarúgó-válogatott játékosa, Ádám Martin is megtalálható. A labdarúgó a szomszédos Forráskút szülöttje. Az emlékműhöz tartozik a Puskás Intézet eredeti sajtófotóiból készített emléktábla.

Fotó: www.baon.hu/Tapodi Kálmán

A kiállítás megnyitója után az ünnepélyes avatás az „évszázad mérkőzésével” egyidőben kezdődött. Először Zelk Zoltán Egy falusi futballpályán című versét olvasták fel, majd Lezsák Sándor mondott beszédet. „Mikor szomszédunkban háborús helyzet van, a világ forrong, Európa migrációs válsággal küzd, valamint Brüsszel nyomást helyez hazánkra, akkor jó kicsit megállni és emlékezni. Az Aranycsapat hetven évvel ezelőtti világraszóló sikere valaminek a kezdete volt, remélem az emlékmű avatása szintén valaminek a kezdete lesz” – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor a csólyospálosi Aranycsapat-emlékműnél. (Fotó: Puskás Intézet)

Bozsik József fia, Bozsik Péter az avatáson elmondta, nehéz neki az Aranycsapatról beszélni az édesapja miatt. A magyar bajnok edző és korábbi szövetségi kapitány szerint ezek a játékosok hatalmas önbecsülést adtak a magyar embereknek, és óriási sikereket értek el. Bozsik Péter reméli, lesznek olyan példaképeink újra, mint az Aranycsapat tagjai.

Bozsik Péter (Fotó: Puskás Intézet)

Á. Fúrús János Csólyospálos polgármestere elmesélte, hogy olvasott egy cikket Puskás Ferencről, amiből kiderült számára, hogy egy dologban hasonlítanak. Ugyanis a polgármester annyi idősen hagyta abba a futballt, mint Puskás. Csak amíg ő a megyei másodosztályban, addig Puskás Ferenc a világ egyik legjobb csapatában, a Real Madridban fejezte be.

Balázs Antal, az alkotó és Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója. (Fotó: Tapodi Kálmán)

„Amikor megkérdezik tőlem, hogy miért kell ápolni az Aranycsapat emlékét, azt mondom, hogy amíg annyira tisztelik Puskás Ferencéket, mint a csólyospálosiak, addig nekünk mindenhova el kell juttatnunk a nálunk lévő ereklyéket, relikviákat” – mondta Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója.

Az ünnepélyes szalagvágás előtt fehér galambokat röptettek a résztvevők, majd felavatták a kopjafákat. Az eseményen Sepsiszentgyörgy delegációja, köztük a város polgármestere is képviseltette magát.

A Puskás Intézet tárlata december 10-ig látogatható a Csólyospálos FSE klubházában.

További hírek