Kortárs és bajtárs

2021-10-14

Kilencvenötödik születésnapját ünnepelte a napokban a Puskás Aréna átadóján a kezdőrúgást elvégző Nyikita Pavlovics Szimonyan, akit a Puskás Akadémia alapítója, Orbán Viktor is köszöntött. 

Az oroszországi örmény labdarúgó 1926. október 12-én született Amarvirban. Nyikita Szimonyan a Szpartak Moszkva játékosaként 1949 és 1959 között 233-szor lépett pályára, s 133 találatot jegyzett. A moszkvai gárdával négyszer nyert bajnokságot, illetve kétszer volt kupagyőztes. 1953-ban a Népstadion nyitómérkőzésén a Szpartak Moszkva színeiben ő is pályára léphetett Puskás Ferenc és csapata, a Budapest Honvéd ellen, mi több, a kiváló támadó gólt is szerzett. Két éve Nyikita Pavlovics Szimonyan Gera Zoltánnal végezte el az ünnepélyes kezdőrúgást a Puskás Aréna-átadón.

Az egykori klasszist 95. születésnapján Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete látogatta meg moszkvai otthonában és átadta a Puskás Akadémia alapítójának, Orbán Viktornak a köszöntő levelét.

A Puskás Intézet Nyikita Pavlovics Szimonyannal Kocsis 90-emlékesten készített interjúja a Groupama Arénában:

1954 és 1958 között 20 mérkőzésen 10 gólt szerzett a szovjet válogatottban, amellyel 1956-ban olimpiai bajnok volt. Játékosként háromszoros szovjet gólkirály Nyikita Pavlovics Szimonyan a Spartak Moszkva edzőjeként két bajnoki címet és három kupát nyert, míg az Ararat Jerevan mestereként egy-egy alkalommal ünnepelhetett bajnoki elsőséget és kupagyőzelmet.

Isten éltesse sokáig Nyikita Pavlovics Szimonyant!

További hírek