Kubala igen, Puskás nem

2023-10-21

Kubala László hetven éve a világválogatott tagjaként két gólt szerzett az Anglia elleni mérkőzésen, amelyre Puskás Ferencet nem engedték el.

1953. október 21-én, egy hónappal az „évszázad mérkőzése” előtt, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) alapításának 90. évfordulóján Anglia a világválogatott elleni gálameccsel „hangolt” Magyarország ellen.

Belépőjegyek az 1953. október 21-i Anglia – Világválogatott mérkőzésre. (Fotó: Puskás Intézet/Kubala-hagyaték)

Az angol válogatott ekkor már 90 éve nem kapott ki hazai pályán – a brit-szigeteki csapatokat leszámítva. A legendás Wembley Stadionban rendezett találkozónak ezért is volt tétje a presztízs mellett. A mérkőzésre számos európai ország legjobbjait hívták meg, köztük az Aranycsapat sztárjait, de a közelgő Anglia–Magyarország meccs miatt nem engedték el Puskás Ferencéket. Az összecsapásnak mégis lett magyar résztvevője, hiszen az FC Barcelona csillaga Kubala László pályára lépett a Wembleyben. A Ferencváros és a Vasas korábbi támadója már 1949-ben elmenekült a magyarországi kommunista rendszer miatt, s az ezért kapott eltiltás után tudta magát beverekedni a világ elitjébe.

Az 1953. október 21-i Anglia – Világválogatott mérkőzés műsorfüzete. (Puskás Intézet/Kubala-hagyaték)

Kubala László mellett olyan klasszisok erősítették az angolok ellenfelét, mint a Juventus és az olaszok kiválósága, Giampiero Boniperti, vagy a későbbi nyugatnémet világbajnok Josef Posipal. A mérkőzés első gólját, a 6. percben Kubala László szerezte tizenegyesből. A magyar játékos a 64. percben ismét betalált, amellyel újra előnyhöz juttatta a vendégeket, viszont a mérkőzés végén megítélt büntetőt Alf Ramsey értékesítette, így a mérkőzés 4–4-re végződött, Anglia megőrizte „hazai veretlenségét”.

Kubala László bemutatása műsorfüzetben. (Puskás Intézet/Kubala-hagyaték)

A kezdőcsapatok. (Puskás Intézet/Kubala-hagyaték)

Sebes Gusztáv ezen mérkőzésen térképezte fel az angolokat. Erről részletes feljegyzéseket készített a jegyzetfüzetébe, amely a Puskás Intézet egyik igazi kincse.

Sebes Gusztáv jegyzetfüzete. (Fotó: Puskás Intézet/Sebes-hagyaték)

Gálamérkőzés, 1953. október 21.

London, Wembley Stadion, 96 ezer néző, v.: Griffiths (walesi)

Anglia – Világválogatott 4–4 (1–3)

Anglia: Merrick – Ramsey, Eckersley, Wright, Ufton, Dickinson, Matthews, Mortensen, Lofthouse, Quixall, Mullan

Világválogatott: Zeman (Beara, 46.) – Navarro, Hanappi, Čajkovski, Posipal, Ocwirk, Boniperti, Kubala,Nordahl, Vukas, Zebec

Gólszerzők: Mortensen (8.), Mullen, (43., 49.), Ramsey (90. – tizenegyesből), ill. Kubala (6., 64. – az elsőt tizenegyesből), Boniperti (15., 39.)

A mérkőzés összefoglalója IDE KATTINTVA tekinthető meg.

További hírek