Labdarúgó, aki hitet tett a forradalom mellett

2019-10-22

Kocsis Sándor, az Aranycsapat egyik legendája az 1956-os forradalmat követően nem tért már haza a Honvéd engedély nélküli dél-amerikai túrájáról. Ötvenegy évvel ezelőtt, 1968. október 23-án játszotta le búcsúmeccsét a Barcelonában, emlékezve szeretett hazájára, a forradalomban résztvevőkre és az ’56-os szabadságharc évfordulójára.

A Fradi-, majd Honvéd-ikon Kocsis Sándor kimagasló magyarországi karrierjét 1957-től külföldön folytatta. Egy évig Svájcban a Young Fellows Zürich csapatában játszott, majd 1958 és 1966 között az FC Barcelona játékosa volt, többek között Czibor Zoltánnal és Kubala Lászlóval. A katalánoknál az „Aranyfejű” becenevet viselő csatár 75 meccsen szerepelt és 42 gólt szerzett. Kétszer nyert bajnokságot, kétszer Spanyol Kupát, és egyszer Vásárvárosok Kupáját. A gránátvörös-kékeknél játszott utolsó mérkőzésére, saját kérésére, 1968. október 23-án került sor.

Kocsis Sándor búcsúmeccsének plakátja (Kocsis-hagyaték/ Puskás Intézet)

Kocsis védjegyévé váló felfőfejese, itt éppen Svájc ellen (Kocsis-hagyaték/ Puskás Intézet)

Kocsis hiába alkotott maradandót Barcelonában is, örök honvágyával haláláig nem tudott mit kezdeni. Még nem volt ötvenéves, amikor 1979. július 22-én, súlyos betegen és zaklatott lelkiállapotban – mindmáig tisztázatlan körülmények között – lezuhant egy barcelonai kórház negyedik emeletéről.

 

További hírek