Legendák csatája

2023-05-06

Ma van a Magyar Sport Napja. Ezen alkalomból felidézzük Deák „Bamba” Ferenc és Puskás Ferenc 75 évvel ezelőtti csatáját.

A Magyar Athletikai Club (MAC) – hazánk legrégebbi sportegyesülete –, rendezte a kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án a fővárosban. Ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját. Ezen a napon hazánk sportéletének legnagyobb sikereire és legendás alakjaira emlékezünk.

75 évvel ezelőtt, ezen a napon  a Ferencvárosi TC a Kispesti AC-t fogadta a labdarúgó NB I 29. fordulójában. A hazai csapatban Deák „Bamba” Ferenc, míg a vendégeknél Puskás Ferenc volt a kezdőcsapat tagja. Mindkét gárda a bajnoki aranyért küzdött, a két legendás támadó pedig a gólkirályi címért harcolt. Az 1948. május 6-i mérkőzésen a KAC Puskás Ferenc góljával sokáig vezetett, de „Bamba” hajrában szerzett mesterhármasával az FTC győzött 3–1-re.

NB I, 29. forduló, 1948. május 6.

Budapest, Üllői-úti pálya, 30 ezer néző, v.: Dorogi Andor

Ferencvárosi TC – Kispesti AC 3–1 (0–1)

FTC: Henni Géza – Rudas Ferenc, Ónody Andor, Kéri Károly, Kispéter Mihály, Lakat Károly, Szabó Ferenc, Kocsis Sándor, Deák Ferenc, Tihanyi András, Gyetvai László. Vezetődző: Lyka Antal

KAC: Kiss Mihály – Rákóczi László, Bányai Nándor, Bozsik József, Patyi Mihály, Budai I László, Béres András, Horváth István, Mészáros József, Puskás Ferenc, Cserjés István. Vezetőedző: Guttmann Béla

Gólszerzők: Deék (70., 71., 76.), ill. Puskás (43.)

Kiállítva: Rudas (72.), ill. Budai I (72.)

A 1947–1948-as bajnokságot a Csepel nyerte 52 ponttal, második a Vasas lett 51 ponttal, a harmadik helyen az FTC végzett 50 ponttal, a kispesti csapat pedig a negyedik helyen zárt. Puskás Ferenc első gólkirályi címét nyerte az szezon végén 50 találattal, Deák Ferenc 41 góllal a második lett a támadók versenyében.

További hírek