„Letészem a lantot”

2022-06-09

Lantos Mihály hatvanhat éve játszotta utolsó meccsét a magyar válogatottban.

A háromszoros magyar bajnok játékos 1956. június 9-én lépett utoljára pályára a nemzeti csapatban. A portugálok elleni 2–2-es lisszaboni döntetlen során a második magyar gólt Lantos Mihály szerezte. Az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó 1949 és 1956 között 53 fellépésen 5 gólt ért el. Lantos eredményes volt az 1952-es olimpián a törökök elleni negyeddöntőben, két évvel később az angolok ellen 7–1-re megnyert meccsen, majd a vb-n Dél-Korea és Brazília kapuját is bevette.

Palotás Péter. (Fotó: Puskás Intézet)

Szintén utoljára játszott a válogatottban Palotás Péter, aki 1950 és 1956 között 24 mérkőzésen 18 alkalommal boldogította a magyar szurkolókat. Az MTK támadója is részese volt az Aranycsapat sikereinek (olimpiai bajnoki cím és világbajnoki ezüstérem).

Sebes Gusztáv. (Fotó: Puskás Intézet)

Ez a találkozó volt továbbá Sebes Gusztáv utolsó mérkőzése a magyar válogatott kispadján. A döntetlen után Sebest felmentették a szövetségi kapitányi feladatok alól, helyét Bukovi Márton vette át a nemzeti együttes élén. A lisszaboni meccs érdekessége mmég, hogy a mérkőzést helyszínen tekintette meg az estorili emigrációba kényszerült volt kormányzó, Horthy Miklós.

Válogatott barátságos mérkőzés, 1956. június 9.

Portugália – Magyarország 2–2 (1–0)

Lisszabon, Luz Stadion, 70 ezer néző, v.: Orlandini Vincenzo (olasz)

Portugália: Costa Pereira Alberto – Virgílio, Passos Manuel Fernandes, Ângelo, Pedroto José Maria, Juca, Hernâni, Manuel Vasques, José Águas, Caiado Fernando Amaral, Palmeiro Francisco

Magyarország: Ilku István –  Buzánszky Jenő, Teleki Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Palotás Péter, Budai László, Kocsis Sándor, Machos Ferenc (Berendi Pál, 46.), Puskás Ferenc, Fenyvesi Máté

Gólszerzők: José Águas (45.), Manuel Vasques (65.), ill. Kocsis (51.), Lantos (59.)

További hírek