Madrid királya

2023-05-26

Ötvennégy éve volt Puskás Ferenc hivatalos búcsúmeccse.

A magyar világsztár 1966-ban vonult vissza a játéktól. Csapata, a Real Madrid három évvel később, 1969. május 26-án szervezett búcsúmérkőzést Puskás Ferenc tiszteletére a Santiago Bernabéu stadionban. Bár a spanyol sztárklub íratlan szabályai szerint tízéves szolgálattal lehetett kiérdemelni ezt, de a magyar zseninek nyolc és fél évnyi madridi játék után is átengedték a búcsúmérkőzés anyagi hasznát. A hárommillió pesetás bevételből kifizették az ellenfél, a Rapid Wien fellépési díját, a rendezés költségeit, a maradékot pedig megkapta Puskás Ferenc.

Puskás Ferenc búcsúmérkőzésére kapott ágyú. (Fotó: Puskás Intézet)

A madridiak a Betancourt – Calpe, De Felipe, Sanchis – Zoco, Pirri – José Luis, Amancio, Grosso, Puskás, Gento kezdőcsapattal álltak fel. A társak nagyon szerettek volna gólt rúgatni Puskással, de ez nem sikerült. A magyar támadót a Manuel Velázquez váltotta a találkozón, amelyen a Real Madrid 4–2-re győzött a Rapid Wien ellen. Az osztrák gárdát azért választották, mert az 1968–1969-es szezonban a bécsi csapat verte ki a Bajnokcsapatok Európa-kupájából (BEK) a Real Madridot, s a spanyol fővárosban kiváló alkalmat láttak a visszavágásra.

Puskás Ferenc búcsúmeccsét követő díszvacsora menükártyája a madridi Palace Hotelből. (Fotó: Puskás Intézet)

A mérkőzés végén a 42 éves Puskás Ferencet hetvenötezer szurkoló búcsúztatta. A mérkőzés után a Real Madrid  nagyszabású búcsúvacsorát is rendezett tiszteletére.

További hírek