Magyar bajnok Sárospatakról

2022-09-28

Kilencvennégy éve született Puskás Ferenc egykori csapattársa, Palicskó Tibor.

Palicskó Tibor 1928. szeptember 28-án Sárospatakon látta meg a napvilágot. Itt kezdett futballozni, s már 14 évesen a felnőttcsapatban játszott. Aztán középiskolai tanulmányai miatt Sátoraljaújhelyre került. Innen igazolt 1948-ban a DVTK-hoz, majd öt diósgyőri év után a Budapest Honvédhoz ment. A kispestieknél, Bozsik József és Puskás Ferenc csapattársaként kétszer volt magyar bajnok (1954, 1955). 1957-ben a Budapest Honvédtól az MTK-hoz szerződött, s rögtön az első szezonjában megnyerte a bajnokságot a gárdával. Az MTK-t – a rövid dunaújvárosi kitérőt leszámítva – 1963-as visszavonulásáig erősítette.

Fotó: Puskás Intézet

1954-ben a világbajnokság előtt részt vett a magyar válogatott egyiptomi túráján, ahol kétszer pályára nem hivatalos mérkőzésen a nemzeti csapatban.  Az egyik edzésen azonban véletlenül lerúgta Puskás Ferencet. Az Aranycsapat klasszisa állította, hogy a csapattársa nem tehet az esetről, de büntetésből Palicskó Tibor nem szerepelhetett a svájci világbajnokságra.

Palicskó Tibor MLSZ-es emlékérme. (Fotó: Puskás Intézet)

Játékos-pályafutása befejezése után számos csapatnál dolgozott vezetőedzőkét. Irányította többek között az MTK-t, a Dunaújvárosi Kohászt, a Szombathelyi Haladást, a Rába ETO-t, a Zalaegerszeget, a Dorogi Bányászt és a DVTK-t. Palicskó Tibor első MTK-s edzői időszakában történt a kilencek lázadása. Az 1971–1972-es bajnokság kezdete előtt az MTK elnökhelyettese, Bencsik János bejelentette, hogy fegyelmi tárgyalás lesz a klubnál, mert kilenc játékos (Becsei József, Dunai Lajos, Hajdú József, Kiss Tibor, Koritár Lajos, Oborzil Sándor, Sárközi István, Strasszer László és Török József ) megtagadta a munkát, nem járnak edzésre, és mindenféle teljesíthetetlen követeléseik vannaka a klubvezetéssel szemben. Ezért az egyesület egy évre eltiltotta a labdarúgókat. Azonban a gyenge rajt után visszatérhettek volna a játékosok, de ekkor már a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem engedte játszani a lázadókat. Végül az MLSZ megkegyelmezett, s november 7-én, a 11. fordulóban a Videoton–MTK meccsen már legjobb csapatával állhatott fel a kék-fehér gárda, sikerült is pontot szerezni (1–1), a tavasszal pedig ismét lehengerlő MTK-t láthatott a közönség. Az együttes az ősszel csupán hat pontot gyűjtött, de az idény végén 22 ponttal bennmaradt és a 13. helyen végzett a tabellán. A bajnokság végén Palicskó Tibor távozott a klubtól.

Palicskó Tibor 2001-ben hunyt el 72 évesen. Fia, ifjabb Palicskó Tibor szintén élvonalbeli játékos volt.

További hírek