Marcin Oleksy nyerte a Puskás-díjat!

2023-02-27

A lengyel amputált lábú játékos kapta a Puskás-díjat.

Az év góljáért járó rangos elismerést első amputált lábú labdarúgóként Marcin Oleksy érdemelte ki. A lengyel futballista a világbajnok Alessandro Del Pierótól vehette át a Puskás-díjat. "Köszönöm a futball családjának, hogy segített a legnehezebb pillanatokban, segítettek, hogy megmutassam: ilyen gólt tudok szerezni" – mondta a friss győztes a párizsi FIFA-gálán.

A Puskás-díj hivatalos másolata. (Fotó: Puskás Intézet)

A Puskás Ferencről elnevezett díj megalapítását 2009. október 20-án Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke a Puskás Akadémián jelentette be. Az év legszebb góljáért járó elismerést először 2009 decemberében a zürichi FIFA-gálán a portugál szupersztár, Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferencnétől. Tíz évvel később – első magyarként – Zsóri Dániel kapta, aki a legfiatalabb nyertese a Puskás-díjnak. A magyar játékos 2019. február 16-án a DVSC játékosaként a Ferencváros ellen csereként beállva ollózott győztes gólt az utolsó pillanatban.

Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete és a Puskás-díjas Marcin Oleksy a 2023-as párizsi FIFA-gálán. (Fotó: Szöllősi György)

Az idei FIFA-gálára meghívták Puskás Ferenc unokáját, Reka Damborena Puskást és dédunokáját, Ane de Juan Damborenát, akik tavaly visszakapták a magyar állampolgárságukat. Az eseményen hazánkat a Puskás Akadémia elnöke, Mészáros Lőrinc, az akadémia felügyelőbizottságának elnöke, Jakab János, valamint a Puskás-ügyek nagykövete, Szöllősi György képviselte.

Marcin Oleksy Puskás-díjas gólja:

(Borítókép: MTI/AP/Michel Euler)

További hírek