Mexikó 1968

2021-10-26

Ötvenhárom éve nyerte meg hazánk a magyar labdarúgás történetének harmadik olimpiai bajnoki címét.

1968-ban címvédőként érkezett a magyar válogatott a mexikói ötkarikás játékokra. Az október 13. és október 26. között zajló olimpiai tornán a mieink a C-csoportba kerültek Ghána, Izrael és Salvador társaságában.

Menczel Iván olimpiai diplomája (Puskás Intézet/Menczel-hagyaték)

Nemzeti csapatunk az első meccsen Menczel Iván, Dunai Antal, Fazekas László és Sárközi István góljaival 4–0-ra verte Salvadort. Aztán 2–2-es döntetlent játszott Ghánával – együttesünkből Menczel és Dunai volt eredményes –, majd Dunai Antal duplájával 2–0-ra legyőzte Izraelt, s ezzel csoportgyőztesként jutott az egyenes kieséses szakaszba.

Belépőjegy az 1968-as olimpiai döntőre (fotó: Puskás Intézet)

Válogatottunk a negyeddöntőben Szűcs Lajos találatával 1–0-ra nyert Guatemala ellen, a legjobb négy között Japánt verte 5–0-ra Szűcs mesterhármasával és Novák duplájával.

Az olimpiai magyar válogatott üdvözlőlapja (Puskás Intézet)

A magyar csapat a mexikóvárosi döntőben 4–1-re nyert Bulgária ellen, a mienktől Dunai Antal duplázott, valamint Menczel Iván és Juhász István vette be a bolgár kaput. A mérkőzésen kemény, sokszor durvaságig fajuló szabálytalanságok történtek, ezért a játékvezető három bolgár játékost és a negyedik gólunk szerzőjét, Juhászt kiállította.

A sikerrel hazánk harmadszorra lett olimpiai bajnok férfi labdarúgásban.

További hírek