Nemzeti hős

2024-03-15

A magyarországi kommunista államhatalom miatt emigrációba kényszerült Puskás Ferenc hatvan éve a március 15-i Real Murcia elleni spanyol bajnokin volt eredményes.

Puskás Ferenc az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlások miatt nem mert visszatérni Magyarországra a Budapesti Honvéd dél-amerikai túrájáról. Ezért a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elérte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA), hogy Puskást tiltsák el a labdarúgástól két évre. Az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes legenda a büntetés letelte után távol hazájától, a Real Madrid világsztárja lett. Puskás Ferenc másfél év futball nélkül, már 30 éves kora után ért el páratlan sikereket a „királyi gárdaval”. Puskás napra pontosan hatvan éve, közel a 37. születésnapjához, 1964. március 15-én a Real Murcia elleni spanyol bajnokin alakított ismét. A bajnoki címért Real Madrid a spanyol bajnokság 25. fordulójában fogadta a kiesés elől menekülő gárdát. A találkozót a Santiago Bernabéu Stadionban a „királyi gárda”  nyerte 4–1-re a magyar zseni találatával és Alfredo Di Stéfano mesterhármasával. Puskás a 31. percben szerzett gólt, amivel 2–0-ra vezetett csapata. A szezon végén Real Madrid lett a bajnok 46 ponttal és megelőzte a 42 pontos FC Barcelonát, Kocsis Sándor együttesét (ekkor már Czibor Zoltán és Kubala László nem volt a katalánok játékosa). Puskás Ferenc pedig pályafutása során negyedszerre volt a spanyol bajnokság gólkirálya, az 1963–1964-es idényben 21 találattal.

Március 15 a Rendszerváltás előtt a Rákosi-korszakban, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbefojtása miatt a Kádár-korszakban sem vált nemzeti ünnepé. A Kádár-korszakban a hatalom tartott március 15-től, hiszen ez a nap részben összekapcsolódott az ötvenhatos események emlékezetével. Így az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének és a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja csupán 1990 óta számít nemzeti ünnepnek, valamint a magyar sajtó napjának.

 

További hírek