Nyolc éves az ékszerdoboz

2022-04-21

2014. április 21-én adták át a Pancho Arénát.

A Fejér megyei stadion elnevezése Puskás Ferenc madridi becenevéből („Pancho”) ered. Az aréna vázlatát a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, Makovecz Imre tervei alapján Dobrosi Tamás készítette el. A 3816 fős Pancho Arénát több mint két évig építették, a megnyitója 2014. április 21-én volt.

(Fotó: www.pfla.hu)

A teltházas nyitómérkőzésen a Puskás Akadémia és a Real Madrid U17-es csapata játszott a Puskás–Suzuki-kupáért. Az 1–0-s madridi sikert hozó fináléban olyan játékosok léptek pályára, mint a 32-szeres magyar válogatott, Sallai Roland, – aki kedden bejutott csapatával a Német Kupa-döntőbe–, vagy  a Bajnokok Ligája-győztes spanyol támadó, Borja Mayoral.

A stadionavató hivatalos műsorfüzete. (Fotó: Puskás Intézet)

A Pancho Aréna az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) besorolása alapján 3-as kategóriájú, azaz Bajnokok Ligája-, Európa-liga-, illetve Európa-konferencialiga-selejtezők lebonyolítására alkalmas. A 2020–21-es magyar bajnokság ezüstérmese, a Puskás Akadémia FC tavaly nyáron játszott először nemzetközi kupamérkőzést a Pancho Arénában. Az Ekl-selejtező első fordulójában 2–0-ra verte a finn FC Inter Turkut.

A Puskás Akadémia FC – FC Inter Turku Európa-konferencialiga-selejtező hivatalos műsorfüzete. (Fotó: Puskás Intézet)

A stadionban gyakran játszanak a korosztályos magyar válogatottak, a Pancho Aréna volt többek között az egyik házigazdája a 2014-es U19-es Európa-bajnokságnak. Ezenkívül férfi NB I-es és NB II-es bajnokikat, női NB I-es találkozókat, illetve utánpótlás-mérkőzéseket is rendeznek a sportlétesítményben.

Borítókép: www.pfla.hu

További hírek