Olimpiai aranycsapat

2021-08-01

Puskás Ferencék hatvankilenc éve nyertek aranyérmet a helsinki ötkarikás játékokon.

A magyar labdarúgó-válogatott története során három alkalommal nyert olimpiát (1952, 1964, 1968), egyszer volt ezüstérmes (1972), egyszer pedig bronzérmes (1960). A nemzeti együttesünk az első aranyérmet a XV. nyári olimpiai játékokon, vagyis az 1952-es helsinki tornán nyerte meg.

Grosics Gyula 1952-es olimpiai kitűzője (Puskás Intézet)

Válogatottunk az olimpiai selejtezőben Czibor Zoltán és Kocsis Sándor góljaival 2–1-re verte Romániát. A nyolcaddöntőben Puskás Ferenc duplájával és Kocsis találatával 3–0-ra győzött Olaszország ellen, a legjobb nyolc között 7–1-re verte a törököket – a magyar csapatból Palotás Péter, Lantos Mihály, Puskás és Bozsik József egyszer volt eredményes, illetve Kocsis Sándor kétszer vette be a török kaput. Az elődöntőben újabb magabiztos siker következett: Svédországot 6–0-ra verték a mieink Kocsis duplájával, Puskás, Palotás, Hidegkuti góljaival, és Lindh öngóljával.

Puskás Ferenc olimpiai fináléban viselt futballcipője (Puskás Intézet)

Az olimpiai döntő 1952. augusztus 2-án volt a helsinki Olimpiai Stadionban. Hazánk Jugoszláviával játszott az elsőségért. Sebes Gusztáv a döntőben a következő kezdőcsapatot küldte pályára: Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Palotás Péter, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán.  A mérkőzés 36. percében az ellenfél védői a kiugró Kocsis Sándort szabálytalanul állították a tizenhatoson belül, azonban a megítélt büntetőt Puskás elhibázta. A gól nélküli első félidő után a 70. percben tört meg a jég: Puskás a hálóőrt kicselezve, két védővel a nyakán gurított a kapuba. Az aranyérem sorsa két perccel a lefújás előtt dőlt el. Czibor előtt sokan álltak, passzolni nem tudott, ezért inkább a lövést választotta, a labda pedig a bal alsóban kötött ki.

Puskás Ferenc olimpiai aranyérme

Az 1952-es olimpiai döntő összefoglalója: 

(A borítóképen a magyar válogatott játékosai.)

 

További hírek