Puskás Ferenc Stadion

2021-08-20

Tizenkilenc éve vette fel a magyar válogatott gólrekorderének nevét hivatalosan a Népstadion.

2002. augusztus 21-én Magyarország Spanyolországgal játszott a Puskás Ferenc Stadionban. Az átkeresztelt Népstadionban ez volt az első válogatott találkozó, amelyet a 75 éves Puskás Ferenc tiszteletére rendeztek. A Real Madrid korábbi ásza pályafutása során ebben a két válogatottban szerepelt, a magyar csapatban 85 meccsen 84 gólt lőtt, a spanyoloknál 4 mérkőzésen nem talált a kapuba.

A 2002-es magyar-spanyol mérkőzés belépője (Puskás Intézet)

A mérkőzés előtt Puskás Ferencet Carlos Blanc, a Legfelsőbb Sporttanács főigazgatója tüntette ki a Sport Érdemérem aranyfokozatával – Spanyolországban ez a sporttevékenységért adható legmagasabb állami elismerés. Az eseményen ott volt a magyar klasszis madridi csapattársai közül Alfredo Di Stéfano és José Santamaría is. A kezdősípszót megelőzően pedig leleplezték a játékoskijáró felett elhelyezett „Puskás Ferenc Stadion” feliratot.

Puskás Ferenc ajándéka, amelyet a Spanyol Labdarúgó-szövetségtől kapott (Puskás Intézet)

A mérkőzésen a spanyol világsztárok közül pályára lépett többek között Iker Casillas, Raúl, Carles Puyol, Fernando Morientes és Xavi Hernández is. Az összecsapás 1–1-es döntetlennel zárult: vendégek Tamudo 55. percben szerzett góljával vezettek, aztán a 72. minutumban Miriuta László egyenlített.

A Barcelona csillagának, Xavi Hernándeznek a mérkőzésen viselt meze, amelyet Puskás Ferencnek ajándékozott (Puskás Intézet)

Válogatott barátságos mérkőzés:

Magyarország – Spanyolország 1-1 (0-0)

Magyarország: Király – Urbán (Korolovszky, 46.), Dragóner, Gyepes – Bodnár, Sebők V. (Fehér Cs., 63.), Miriuta, Lisztes (Böőr, 46.), Lőw (Halmosi, 78.) – Gera (Fehér M., 46.), Tököli (Kenesei K., 63.)

Spanyolország: Casillas (López 46.) – Puyol, Garcia Calvo, Marchena (Juanito, 46.), Raúl Bravo (Aranzábal 61.) – Xavi, Orbaiz (Sergio Gonzalez 61.) – Mendieta (Joaquín, 46.), Raúl (Valerón, 46.), Vicente – Morientes (Tamudo, 46.)

G.: Miriuta (72.) ill. Tamudo (55.)

Sárga lap: Puyol (71.), Calvo (88.)

A mérkőzés összefoglalója:

(A borítóképen Puskás Ferenc az MLSZ-től a mérkőzésre kapott emlékérme.)

További hírek