Puskás Ferenc edzője

2024-01-13

Harminchárom éve ezen a napon halt meg a 4-szeres magyar bajnok szakvezető, Kalmár Jenő.

Kalmár Jenő 1908. március 21-én született Mocsoládon. Játékosként  a Hungária FC-vel (MTK-val) 1929-ben magyar bajnokságot nyert, 1932-ben pedig kupagyőztes lett. Kalmár a karrierje megfordult Franciaországban is, ahol többek között a Stade de Reims csapatát erősítette. A magyar labdarúgó-válogatottban 1928-tól és 1932-ig 15 mérkőzésen lépett pályára, és 4 gólt szerzett. Kalmár tagja volt az 1931–1932-es Európa-kupában harmadik zárt magyar együttesnek.

Kalmár Jenő a Bp. Honvéd vezetőedzőjeként 1952-ben. (Fotó: Puskás Intézet)

Szakvezetői pályafutása a Kistextnél kezdődött játékos-edzőként, majd az 1940-es évek elején a nemzeti csapatnál, mint Vághy Kálmán szövetségi kapitány segítője dolgozott. Kalmár Jenő első jelentős edzői sikerét az 1947–48-as szezonban érte el, amikor a Csepellel megnyerte a magyar bajnokságot. Ezt követően a Vasasnál, aztán Dorogon kapott feladatokat. 1952-ben nevezték ki a Budapesti Honvéd élére idősebb Puskás Ferenc utódjaként. A kispesti gárdával háromszor nyerte meg az NB I-et. 1957 elején ő is részt vett a Budapest Honvéd letiltott dél-amerikai túráján, amelyről után nem tér vissza Magyarországra.

Kalmár Jenő a Bp. Honvéd 1955-ös bajnokcsapatának tablóján. (Fotó: Puskás Intézet)

Kalmár Jenő külföldön dolgozott Ausztriában, Izraelben, Portugáliában, Svédországban és Spanyolországban, itt hat csapatot is irányított. 1959-ben a Granadával spanyol kupa döntőig menetelt, ahol Czibor Zoltán, Kubala László, és Kocsis Sándor együttese, a Barcelona verte 4–1-re Kalmárékat. Egy évvel később Izraelben sikerült megnyernie a kupát a Hapoel Tel-Aviv gárdájával. Kalmár később irányította a híres FC Portót is, amelynek mestereként ezüstérmes volt a portugál élvonalban. A spanyolországi Málagát három ízben trenírozta és kétszer sikerült feljutatnia a gárdát az első osztályba. Kalmár Jenő 81 évesen, 1990. január 13-án a kikötővárosban hunyt el.

(A borítóképen Kalmár Jenő és Puskás Ferenc.)

További hírek