Puskás Ferenc elfeledett csapatai

2024-04-01

A legendás magyar labdarúgó kilencvenhét éve született.

Ifjabb Purczeld Ferenc 1927. április 1-jén Budapesten látta meg a napvilágot. Édesapja, idősebb Purczeld Ferenc 1937-ben változtatta meg a család nevét Puskásra. „Öcsi” egy évvel később 11 évesen korában még „Kovács Miklós” álnéven szerepelt a kispesti kölyökcsapatban, de miután 12 éves lett, azaz 1938-tól már saját néven játszott a klubnál. 1943-ban, mindössze 16 éves korában mutatkozott be az NB I-ben. Két évvel később pedig már a magyar labdarúgó-válogatottban debütált góllal az osztrákok ellen. (Csak azért nem korábban, mert a II. világháború miatt 1943 november 7-től 1945 augusztus 19-ig – Puskás az augusztus 20-i meccsen kapott lehetőséget – nem játszott mérkőzést a magyar csapat.) Puskás Ferenc a 1956-os forradalom és szabadságharc kitöréséig csak Magyarországon futballozott, ötször volt bajnok és négyszer gólkirály. Ugyanakkor 1947-ben megkereste őt az olasz Juventus, hogy a rivális Internazionale állítólagos megkeresése helyett a torinói együttes szerződésajánlatát fogadja el. A Juventus elnöke, Gianni Agnelli 40 millió líra aláírási pénzt, tetszőleges havi fizetést és Puskás Ferenc édesapjának edzői állást ajánlott. Azonban a fiatal játékos visszautasította az ajánlatot, mert nem akarta elhagyni családját és Magyarországot.

Puskás Ferenc 1947-es szerződésajánlata a Juventustól, amit Maria Werner írt meg tört magyarsággal. Első profi ajánlatáról a dokumentumot Puskás megőrizte élete végéig. (Fotók: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A magyar zseni 1947-ben nem szerződött Torinóba, de a Ferencváros felszerelését magára húzhatta. 1947 nyarán „kölcsönjátékosként” csapattársával, Mészáros Józseffel és az újpesti Szusza Ferenccel részt vett a Fradi mexikói túráján. Puskás a Ferencváros színeiben 9 mérkőzésen 7 gólt szerzett.

Puskás Ferenc a Ferencváros csapatával a reptéren (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc a Ferencváros mexikói edzésén (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes támadó az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtása után nem tért haza Budapesti Honvéd dél-amerikai túrájáról. 1957-ben Östreicher Emil segítségével előszerződést írt alá az osztrák Wiener SC-vel, viszont a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) két évre eltiltotta őt. Ezért nem tudott a bécsi csapathoz igazolni. Szintén az eltiltás miatt nem lett az Inter, majd a Manchester United játékosa sem. (Az 1956. február 6-án történt az angol együttes légi katasztrófája, amelyben nyolc labdarúgó vesztette életét. Ezért a manchesteri klub Puskás mellett Czibor Zoltánnal és Kocsis Sándorral is tárgyalt., de egyik magyarnak se sikerült az eltiltását mérsékelni.) Puskás eleinte honfitársaival, többek között Grosics Gyulával és Kocsissal a „Hungária”, vagy „Hontalan Magyarok válogatottja”, vagy esetleg – ahogyan Török Péter fogalmazott 2000-ben a Nemzeti Sport hasábjain – „Puskás és Kompániája túracsapatban” alkalmi mérkőzésekkel próbálta magát eltartani magát. Ennek a FIFA vetett véget, miután rettentő szigorú szankciókkal büntette meg azokat az együtteseket, amelyek játszottak az eltiltott magyarokkal.

Fotó: Nemzeti Sport 2000. január 22-i száma, XI. évf., 21. szám

Puskás Ferenc eltiltását 1958 nyarán két évről másfél évre csökkentették, így leigazolta a Real Madrid. A legendás tízes 30 éves kora után, súlyfelesleget ledolgozva lett a „királyi gárda” történetének egyik emblematikus alakja. 1966-os visszavonulásáig ötször volt spanyol bajnok, háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK), az 1960-as döntőben négy gólt szerzett a (nyugat)német Eintracht Franfurt ellen 7–3-as kiütés során. Ez máig rekordnak számít. Puskás nevéhez 1-1 spanyol kupa-diadal, valamint Interkontinentális Kupa-győzelem fűződik. Előbbi során Puskás duplájával győzött a 2–1-re a Real Madrid a Sevilla elleni döntőben, utóbbinál szintén két találatig jutott a Penarol elleni 5–1-es győzelem alkalmával, ráadásul az újonnan kiírt kupasorozatban ő szerezte az első gólt. Ezen kívül Puskás Ferenc négyszer spanyol gólkirály és kétszer BEK-gólkirály lett. Ő a klub történetének tétmérkőzésen legidősebb pályára lépő játékosa és gólszerzője. Ezek után meglepő lehet, de a Real Madrid magyar klasszisa az örök rivális FC Barcelonában is szerepelt. Puskás és madridi jó barátja, Alfredo di Stéfano Kubala László 1961. augusztus 30-i barcelonai búcsúmérkőzésén öltötte magára a gránátvörös-kék felszerelést. Puskás a 10-es mezben játszott. (A találkozót 4–3-ra az FC Barcelona nyerte a francia Stade Reims ellen, Puskáson és Kubalán kívül még két magyar játékos, Kocsis Sándor és Szalay Tibor is pályára lépett.)

Kubala László, Alfredo Di Stéfano és Puskás Ferenc az FC Barcelona mezében (fotó: Puskás Intézet/Kubala-hagyaték)

Puskás Ferenc Barcelona mezben adja át a Real Madrid ajándékát Kubala Lászlónak a Camp Nouban (fotó: Puskás Intézet/Kubala-hagyaték)

Az angol Arsenal otthonában, az Emirates Stadionban olvasható ez a Puskás idézet: „Tökéletesen emlékszem, hogy gyerekkoromban számomra csak egy klub létezett – az Arsenal.” Puskás a legenda szerint kölyökkorában szerette az „ágyúsokat”, és 1972-ben viselte is az Arsenal mezét egy jótékonysági mérkőzésen.

Gordon Banks és Puskás Ferenc (fotó: puskas.com)

Puskás a magyar labdarúgó-válogatottban 1945-től 1956-ig 85 mérkőzésen 84 gólig jutott, ezzel nemzeti csapatunk gólrekordere. A válogatottal 1947-ben Balkán-kupát, 1952-ben olimpiát, 1953-ban Európa-kupát nyert, 1954-ben pedig világbajnoki ezüstérmes volt. Az „évszázad mérkőzésén” Anglia ellen két találatot jegyző legenda az 1962-es világbajnokságon is ott volt, de a spanyol válogatott tagjaként. Puskás négy alkalommal játszott Spanyolország színeiben, gólt nem szerzett, 1963-ban pedig a világválogatottban kapott lehetőséget.

Puskás Ferenc (balra) a spanyol válogatott játékosaként a Csehszlovákia ellen 1–0-ra elveszített vb-csoportmérkőzésen, 1962. május 31. (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc (felső sorban balról az első) a világválogatottban, 1963. október 23. (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc a legnagyobb sikereit edzőként a görög Panathiniakosz csapatával érte el. 1971-ben BEK-döntőig menetelt az athéni klubbal, majd egy év múlva görög bajnokságot nyert a gárdával. A magyar klasszis Görögország mellett az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, Chilében, Egyiptomban, Kanadában, Paraguayban, Spanyolországban és Szaúd Arábiában dolgozott edzőként.

Puskás Ferenc Real Murcia melegítője, a spanyol csapatot 1975-ben irányította (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc szaúd-arábiai válogatott meze. Szövetségi kapitányként 1976-tól 1977-ig vállalt munkát az országban. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc Club Sol de América csapatzászlója. A paraguayi együttessel 1986-ban bajnokságot nyert szakvezetőként. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

További hírek