Puskás Ferencék és Albánia

2021-10-08

Szombat este a magyar válogatott Albániával játszik világbajnoki selejtezőt a Puskás Arénában. Hetvenegy éve Puskásék történelmi sikert arattak az albánok ellen.

A két válogatott eddig csupán hétszer játszott egymással. Ezeken a mérkőzéseken hazánk ötször győzött, egyszer játszott döntetlent, s egyszer szenvedett vereségét – a múlt hónapban Albánia 1–0-ra verte Marco Rossi együttesét.

Grosics Gyula és Zakariás József (Fotó: Puskás Intézet)

A két gárda 1947. augusztus 20-án játszott először egymás ellen. A magyarok Zsolnai János, Egresi Béla és Deák Ferenc góljaival 3–0-ra verték Albániát. Ezen a találkozón mutatkozott be címeres mezben az Aranycsapat két kiválósága: Grosics Gyula és Zakariás József.

Kubala László magyar válogatott mezben (Fotó: Puskás Intézet)

1948-ban Tiranában „randevúztak” a csapatok.  A meglepetésre gól nélküli döntetlennel zárult meccsen lépett először pályára magyar válogatottban Kubala László.

Gellér Sándor (Fotó: Puskás Intézet/Gellér-hagyaték)

Két évvel később Budapesten az Aranycsapat 12–0-ra verte az albánokat, ez a siker a magyar labdarúgó-válogatott történetének legnagyobb arányú győzelme. A sikerből Puskás Ferenc öt, Budai II László négy, Palotás Péter kettő, illetve Kocsis Sándor pedig egy gólt vállalt. A találkozón elsó alkalommal ölthette magára a válogatott mezt a duplázó Palotás, illetve a csereként beállt kapus, Gellér Sándor.

(A borítóképen az Aranycsapat tagjai. Fotó: Puskás Intézet/Gellér-hagyaték)

További hírek