Puskás a kispadon

2022-04-15

Nagypénteken felidézzük, amikor Puskás Ferenc volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

1993. április 9-én a görögök elleni vb-selejtezőn elszenvedett 1–0-ás vereség után lemondott Jenei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Ezután a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) négy mérkőzésre Puskás Ferencet kérte fel a kapitányi feladatok ellátására. aki A világhírű tízes ekkor már egy éve utánpótlás- és nemzetközi igazgatóként dolgozott az MLSZ-nél.

Puskás Ferenc edzői sípja. (Fotó: Puskás Intézet)

A Real Madrid legendájának kinevezése hatalmas meglepetést keltett. Puskás szövetségi kapitányi megbízásának a híre az egész világon bejárta a sportsajtót. Az Aranycsapat kiválósága a bemutatkozó sajtótájékoztatón, az óbudai Új Sipos étteremben a maga sajátos stílusában látott munkához. Az első kérdésre, mely szerint tudja-e már a válogatott keretének összetételét, Puskás lekapta a falról a háta mögött lévő festményt, majd azt előre tartva azt válaszolta, hogy "itt a keret".

Puskás Ferenc a magyar válogatott kispadján. Fotó: Puskás Intézet

Puskás mérlege négy mérkőzésen 1 győzelem és 3 vereség volt. Első meccse a válogatott élén 1993. április 15-én a Svédország ellen 2–0-ra elveszített barátságos mérkőzés volt a Népstadionban.

További hírek