Puskás jól cserélt

2023-05-29

Harminc évvel ezelőtt aratta első és egyetlen győzelmét magyar szövetségi kapitányként Puskás Ferenc.

1993. május 29-én Dublinban, az Arsenal korábbi kiválósága, David O’Leary búcsúmérkőzésén lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott Írország ellen. A magyarral ellentétben a találkozót az ír labdarúgó-szövetség nem tekinti hivatalos mérkőzésnek, csupán legendás csapatkapitányuk elbúcsúztatása miatt szervezték meg a mérkőzést. Így fordulhat elő, hogy a Manchester United ikonja, Roy Keane a magyar csapat ellen szerezte első válogatott gólját, mégis 1994-ig kellett várnia az első hivatalos találatára. Az ír fenegyerek már az első percben bevette Petry Zsolt kapuját, három perccel később pedig már két góllal mentek a házigazdák. 

Puskás Ferenc szövetségi kapitány kettőt cserélt a szünetben: Bánfi Jánost Balog Tibor váltotta, Eszenyi Dénes helyét Hamar István vette át. A csepeli nevelésű újonc a 49. percben Balog passzából szépített, negyedórával később pedig kiegyenlített. A találkozó hajrájában aztán Balog és Urbán Flórián is betalált, s ezzel a magyar válogatott 4–2-re győzött.  

„Edzésről tartottam hazafelé autóval, amikor a rádióban meghallottam, Puskás Ferencet nevezték ki a magyar válogatott új szövetségi kapitányának. Nagyon meglepődtem. Egy évvel korábban igazoltam Kispestre, akkor találkoztam először Öcsi bácsival. Ő hívott be elsőként a válogatottba, mondanom sem kell, nagyon izgatott voltam az első edzésünk előtt. Látta rajtam, hogy izgulok, azt mondta: Ne te idegeskedj! Idegeskedjen az, aki idehívott, kisöreg! Puskás Ferenc az igazi nagybetűs ember volt, mindig csodáltam őt. Az edzéseken ámultunk, ahogyan még hatvanhat évesen is bánt a labdával. Tudtuk, mekkora játékos volt, de amikor megérkeztünk Írországba a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy milyen népszerűségnek örvend. Az ír újságírók csak vele voltak elfoglalva, már a szállodában is óriási szeretettel üdvözölték, majd a meccs előtt az egész stadion felállva tapsolta, mikor bemondta a nevét a hangosbemondó. Kétgólos hátrányban, a szünetben álltam be csereként. Öcsi biztatott és azt felelte: Mutasd meg kisöreg, hogy nemcsak kirándulgatni hoztalak ide. Tudom, mi van benned, játszd ki magadból, nem lesz semmi gond. Hatalmas volt bennem a bizonyítási vágy, meg akartam mutatni, hogy rászolgálok a bizalmára. Boldog vagyok, hogy végül két góllal háláltam meg ezt. Sajnáltam, hogy csak ilyen rövid ideig maradt a válogatott szövetségi kapitánya” – mondta a dublini mérkőzés hőse, Hamar István honlapunknak. 

Válogatott barátságos mérkőzés, 1993. május 29. 

Dublin, Landsdowne Road, 25 000 néző, v.: John Lloyd (walesi) 

ÍRORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–4 (2–0) 

MAGYARORSZÁG: Petry Zsolt – Telek András, Csábi József, Lőrincz Emil – Bánfi János (Balog Tibor, 46.), Pisont István, Márton Gábor, Urbán Flórián, Keresztúri András – Orosz Ferenc, Eszenyi Dénes (Hamar István, 46.). Szövetségi kapitány: Puskás Ferenc 

Írország: Alan Kelly – Chris Morris, David O’Leary, Steve Staunton (Phil Hardy, 38.), Eddie McGoldrick, Roy Keane (Alan McLoughlin, 15.), Ronnie Whelan (John Byrne, 71.), Alan Kernaghan (Phil Babb, 33.), Kevin Sheedy, Niall Quinn, David Kelly (Tony Cascarino, 51.) 

G.: R. Keane (1.), Quinn (4.), ill. Hamar (49., 65.), Balog T. (85.), Urbán (87.) 

A mérkőzés összefoglalója:

További hírek