Puskás parádés pillanatai

2023-09-04

Puskás Ferenc 63 éve nyerte meg a Real Madriddal az első ízben kiírt Világkupát. A sorozat első gólját a magyar klasszis szerezte.

1960-ban a „királyi gárda” Puskás Ferenc mesternégyesével és Alberto Di Stéfano mesterhármasával 7–3-ra legyőzte az Eintracht Frankfurtot a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) döntőjében. Ezzel a zsinórban ötszörös BEK-győztes spanyol csapat jogot szerezett, hogy megküzdjön az első Világkupáért (vagy Interkontinentális Kupáért) az uruguayi Penarol ellen.

Puskás Ferenc kicsinyített Világkupa trófeája. (Fotó: Puskás Intézet)

A trófeáért a BEK-győztes és a dél-amerikai Copa Libertadores-győztes csapott össze 1960 és 2004 között. 1980-ig két mérkőzésen dőlt el – újrajátszás esetén három találkozón – a Világkupa sorsa, ezután a sorozat átalakulásáig már csak egy meccs döntött a serlegről. Az Interkontinentális Kupát 2005-ben váltotta fel a mai FIFA klubvilágbajnokság, amelyet 2025-től jelentősen átalakít a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA).

1960. szeptember 4-i Világkupa-döntő, 2. mérkőzés, Real Madrid – Penarol meccsbelépőjegy. (Fotó: Puskás Intézet)

1960. július 3-án a montevideói első mérkőzésen gól nélküli döntetlen született. A második meccset két hónappal később, vagyis 1960. szeptember 4-én Madridban játszották a csapatok. A 2. percben a találkozó és az új sorozat első gólját Puskás Ferenc, aki két találatig jutott az 5–1-es Real Madrid sikert hozó mérkőzésen. Így Puskás a Világkupa történeténel első duplázó játékosa. Érdekesség, hogy a madridiak az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) címerével ellátott fehér mezben léptek pályára.

Világkupa-döntő, második mérkőzés, 1960. szeptember 4.

REAL MADRID (spanyol) – PENAROL (uruguayi) 5–1 (4–0)

Madrid, Santiago Bernabeu , 90 ezer néző V.: Ken Aston (angol)

REAL MADRID: Domínguez – Marquitos, Santamaría, – Pachín, Vidal, Zárraga – Herrera, del Sol, Di Stéfano, Puskás, Gento

PENAROL: Maidana – Pino, W. Martínez – Aguerre, Majewski, Salvador – Cubilla, Linazza, Hohberg, Spencer, Borges

Gólszerzők: Puskás (2., 8.), Di Stéfano (5.) Herrera (40.), Gento (54.), ill. Spencer (80.)

A mérkőzés góljai:

 

További hírek