Puskásék Győrben

2021-12-11

A „Magyar Labdarúgás Aranykora - az Aranycsapat, Puskás, Czibor, Kocsis, Kubala” címmel kiállítás nyílt a Győri Nemzeti Színházban, a Puskás musical bemutatója előtt.

Kovács Barnabás volt barcelonai főkonzul megnyitó beszédében felidézte, hogy a kiállítást először 2018-ban Barcelonában mutatták be, és azért hozták Győrbe, mert Balogh Balázzsal, a Puskás Intézet igazgatójával úgy vélték, hogy a tárlat és a musical erősítik egymást.

Fotó: Marcali Gábor

Balogh Balázs hozzátette: a kiállítás tárgyai által a nézők betekintést nyernek az Aranycsapat korába. Elmondta, hogy óriási  anyaggal rendelkeznek az Aranycsapatról, elsősorban Puskás Ferencről, de számtalan olyan relikviát is sikerült megszerezniük a korszak játékosaitól, amelyeket szívesen mutatnak meg a nagyközönségnek. Jelenleg Kőszegen is van egy kiállításuk - közölte.

Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete azt mondta: a kiállítással a múltat úgy elevenítik fel, hogy azzal az új generációnak is üzennek. Felidézte az Aranycsapat győri "szálait" valamint Puskás és Kubala közötti párhuzamokat. Puskásnak Madridban, Kubalának pedig Barcelonában állítottak szobrot, tisztelegve a korszakos zsenik előtt.

Fotó: Marcali Gábor

Szente Vajk, a Puskás című musical rendezője azt hangsúlyozta, hogy kézzelfoghatóvá próbálták tenni az Aranycsapat korát azáltal, hogy elmesélik Puskás Ferenc történetét. Szabó László producer arról beszélt, hogy 21 előadást tartanak Győrben, helyi színészek közreműködésével.

Fotó: Marcali Gábor

Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy a kiállítást január 15-ig lehet megtekinteni, majd a megnyitó zárásaként elénekelte Puskás kedvenc nótáját: "Nótás kedvű volt az apám" címmel - amelyet Puskás Ferenc is lemezre énekelt -  a Puskás Intézet gyűjteményében is megtalálható. 

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere azt mondta, hogy a magyarok büszkék lehetnek a múltjukra, majd reményét fejezte ki, hogy évtizedek múlva a ma történteket is úgy fogják megénekelni, mint az Aranycsapatét. 

Budapest és Szeged után Győr a harmadik város, ahol a Puskás a Musicalt kőszínházban mutatják be.

KÉPGALÉRIA

(Borítókép: Marcali Gábor)

További hírek