Puskásék Szatmárnémetiben

2021-10-22

2016-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának előestéjén a partiumi városban nyílt meg a Puskás Intézet vándorkiállítása.

Öt évvel ezelőtt Szatmárnémetibe „látogattak” az Aranycsapat tagjai. „Akkoriban a sport volt az egyetlen lehetőség, hogy valaki kiemelkedjen a társadalomból. De ezt is csak bizonyos szintig lehetett, mert hivatalosan a sportoló sem mehetett akármikor külföldre. Ahhoz, hogy a játékosok külföldi nagy csapatokhoz jussanak, disszidálniuk kellett, el kellett hagyják a szülőföldjüket, vállalva ezáltal, hogy esetleg egy évig eltiltják őket. Így volt ez Puskás öcsivel is. „Ez egy olyan alkalom, amikor betekintést nyerhetünk egy labdarúgó sportolói és magánemberi életébe, láthatjuk majd, miként éltek a sportolók a kommunizmus legnehezebb éveiben” – mondta a város polgármestere, Kereskényi Gábor a hatalmas érdeklődést övező tárlat megnyitóján.

Minden idők legnagyobb magyar labdarúgójának, Puskás Ferencnek az életpályája szorosan összefügg az 56-os eseményekkel, hiszen a forradalom leverésének hírére külföldön, először Bécsben maradt, ahová rövidesen felesége és gyermeke is követte. Később Spanyolországba költözött, ahol 1958-ban a Real Madrid legendás játékosa lett.

A szatmárnémeti kiállításról készített összeállításunk:

 

 

További hírek