Real Madrid 120

2022-03-06

Ma ünnepli fennállásának 120. évfordulóját a 13-szoros Bajnokcsapatok Európa-kupája/Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid.

A spanyol óriás elődjét, a Football Sky Club nevű egyesületet 1897-ben a Institución Libre de Enseñanza madridi egyetem tanárai és diákjai alapították. A klub 1900-ban két részre szakadt: megalakult a New Foot-Ball de Madrid és a Club Español de Madrid. Utóbbiból jött létre aztán a Madrid FC nevű egyesületet 1902. március 6-án. A csapatnak a Real, vagyis a királyi jelzőt 1920-ban XIII. Alfonz spanyol király adományozta, így lett a gárda hivatalos neve Real Madrid CF.

Puskás Ferenc dedikált Real Madrid zászlója. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A „királyi gárda” kivételes klubtörténelmét honfitársaink is gazdagították. 1932-ben a Real Madrid első spanyol bajnoki címét magyar vezetőedzővel, Hertzka Lipóttal nyerte. A klub első magyar játékosa Alberti Gyula volt. A hálóőr 1935 februárjában igazolt a spanyol fővárosba a debreceni Bocskai FC-től, s így ő lett az első idegenlégiós kapus a habfehérek történetében. Fél évvel később csatlakozott hozzá Buzássy Ferenc a miskolci Attila FC-ből, illetve Soroksárról Kelemen Vilmos. Mindketten Hertzka Lipót közvetítésével kerültek a madridi csapathoz.

A Real Madrid három magyar játékosa. A Penalty című madridi spanyol képeslap címoldala (Buzássy-hagyaték/Puskás Intézet)

Az 1950–1951-es szezonban Nemes György ölthette magára a fehér mezt. Real Madridban tétmérkőzésen pályára lépő ötödik magyar játékos Puskás Ferenc volt. A legendás magyar támadó 1958 és 1966 között szolgálta a királyiakat.

Puskás Ferenc Real Madriddal kötött szerződése. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás a Real Madrid játékosaként ötször spanyol bajnokságot, egyszer spanyol kupát, háromszor BEK-et, illetve egyszer Interkontinentális Kupát nyert. Az Aranycsapat kiválósága számos rekordot tart a „királyi gárda” klubtörténelmében. Puskás a klub valaha volt legidősebb pályára lépő játékosa, valamint legidősebb gólszerzője (38 évesen és 233 naposan). Alberto Di Stéfanóval karöltve 7-7 gólig jutottak a BEK-finálékban történetében. Sőt Puskás 1960-as BEK-döntőben szerzett mesternégyese máig megdöntetlen világrekord.

Puskás Ferenc Real Madrid mezben. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A ma 120 éves Real Madrid a világ egyik legsikeresebb és legnépszerűbb együttese. A spanyol sztáralakulat fennállása óta 13-szor hódította el a BEK/BL-serleget (ezzel rekorder a legrangosabb európai kupasorozatban), 34-szer ünnepelhetett bajnoki címet (ezzel rekorder Spanyolországban), 19 alkalommal nyert spanyol kupát, 12-szer volt spanyol szuperkupa-győztes, 2-szer emelhette magasba az UEFA-Kupát, illetve 4-szer klubvilágbajnokságot, szintén 4-szer európai Szuperkupát, valamint 3-szor Interkontinentális Kupát nyert.

További hírek