Rial és a Real

2023-02-24

Harminckét éve hunyt el Puskás Ferenc madridi csapattársa, az ötszörös BEK-győztes Héctor Rial.

Héctor Rial 1928-ban született. Az argentin-spanyol támadó pályafutása elején játszott az argentin San Lorenzóban, a kolumbiai Santa Fében, illetve az uruguayi Nacionalban mielőtt 1954-ben Madridba igazolt. Rial 1954 és 1961 között erősítette a Real Madridot. A „királyi gárdával” ötször nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK-et), négyszer volt spanyol bajnok, valamint egyszer magasba emelhette az Interkontinentális Kupát is.Rial 1956-ban a BEK első kiírásának döntőjében a 79. percben győztes gólt szerzett a francia Stade Reims ellen, s így a spanyolok 4–3-ra győztek. Két évvel később szintén a 79. percben lőtt gólt az AC Milan elleni BEK-fináléban, amellyel egyenlítettek a habfehérek, majd 3–2-re nyertek az olaszok ellen.

Az 1958–1959-es szezonban a Raymond Kopa, Héctor Rial, Alfredo Di Stéfano, Puskás Ferenc és Francisco Gento alkotta támadó ötös a korszak legjobb csatársorának számított. (Fotó: Puskás Intézet)

A kiváló támadó 137 mérkőzésen 74 gólig jutott a Real Madridban. Karrierje végén szerepelt a chilei Unión Espanola, az Espanyol, illetve az Olympique Marseille együtteseiben.  A spanyol válogatottban ötször lépett pályára.

Héctor Rial és a Real Madrid csapata a Bajnokcsapatok Európa-kupája trófeával. (Fotó: Puskás Intézet)

 Héctor Rial játékos-pályafutása után vezetőedzőként dolgozott. Irányította többek között a Mallorca, a Real Zaragoza, a Las Palmas, a Deportivo la Coruna, az Elche, a Chivas Guadalajara együtteseit, a spanyol olimpiai válogatottat és a szaúd-arábiai nemzeti csapatot.

Héctor Rial hatvankét éves korában, 1991. február 24-én hunyt el Madridban.

(Kubala László és Héctor Rial az El Clásicón.)

További hírek