Sebes és a válogatott

2023-01-30

Harminchét éve hunyt el az Aranycsapat szövetségi kapitánya.

Sebes Gusztáv születésnapján a játékos-pályafutására emlékeztünk, halála évfordulóján a magyar labdarúgó-válogatott kispadján eltöltött időszakát elevenítjük fel. Sebes játékosként egyszer ölthette magára a címeres mezt.

Sebes Gusztáv a magyar válogatott játékosaival. (Fotó: Puskás Intézet/Sebes-hagyaték)

Gallowich Tibor távozása után 1948 második felében 4 mérkőzésen a válogató bizottság állította össze a magyar csapatot.  A bizottság tagjai Kléber Gábor, Mandik Béla és Sebes Gusztáv voltak. Utóbbi 1949-ben lett egyedüli szövetségi kapitány, Sebes első meccse 1949. április 10-én a prágai Európa-kupa-mérkőzés volt Csehszlovákia ellen. Hazánk – kisebb meglepetésre – 5–2-es vereséget szenvedett Prágában.

Sebes Gusztáv. (Fotó: Puskás Intézet/Sebes-hagyaték)

Sebes Gusztáv 1949 és 1956 között 69 hivatalos mérkőzésen irányította a magyar válogatottat. Ezzel Baróti Lajos mögött második a magyar szövetségi kapitányok örökranglistáján. Sebes mérlege 50 győzelem 12 vereség és csupán 7 vereség volt a magyar kispadon. A válogatottal 1952-ben olimpiai bajnok volt, egy évvel később Európa-kupát nyert, s legyőzte 6–3-ra „az évszázad mérkőzésén” Angliát, amely hazai pályán 90 éve nem veszített meccset  – brit-szigeteki válogatottakat nem számítva. Sebes utolsó találkozója a nemzeti együttes élén 1956. június 9-én a lisszaboni 2–2-es barátságos mérkőzés volt Portugália ellen. Egy hónappal később, július 6-án az OTHS és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) közös nyilatkozatában közölte, hogy Sebes Gusztáv helyett a szövetségi kapitányi feladatok ellátásával Bukovi Mártont bízták meg.

További hírek