Tokió bajnokai

2021-08-06

Ma van a XXXII. nyári olimpiai játékokon a férfi labdarúgás döntője. A legutóbbi tokiói olimpián Magyarország nyerte az aranyérmet.

A Japán fővárosban 1964-ben és – a koronavírus-járvány miatt – 2021-ben rendeztek olimpiát. A mostani férfi labdarúgótornán Spanyolország és Brazília jutott a döntőbe, szombat közülük kerül ki az olimpiai bajnok. Az 57 évvel ezelőtti versenyen a magyar válogatott tagjainak nyakába akasztották az aranyérmeket.

Puskás Ferenc 1964-es tokiói olimpia alkalmából kapott emlékérme (Puskás Intézet)

Az 1964-es olimpián hazánk Jugoszláviával, Marokkóval és Észak-Koreával került egy csoportba. Azonban a torna előtt Észak-Korea visszalépett, ezért a mieink csak két csoportmérkőzést játszottak. Marokkót Bene Ferenc mesterhatosával (!) verték 6–0-ra, majd Jugoszláviát 6–5-re. A gólgazdag meccs a csoportgyőzelemről döntött, csapatunkból Csernai János négy gólt lőtt, Farkas János és Bene Ferenc pedig egy-egy találatot szerzett.

Belépőjegy az 1964-es olimpiára (Puskás Intézet)

Nemzeti együttesünk a negyeddöntőben Csernai duplájával 2–0-ra győzött Románia ellen, a legjobb négy között Bene négy találatával és Komora Imre duplájával 6–0-ra verte az Egyesült Arab Köztársaságot. A fináléban pedig Farkas és Bene góljaival 2–1-re nyert Csehszlovákiával szemben. Az 1964-es torna gólkirálya pedig 12 találattal Bene Ferenc volt.

Az 1964-es olimpiai bajnok, Farkas János dedikált fotója (Puskás Intézet)

Ezzel a győzelemmel Puskás Ferencék sikere után Farkas Jánosék megszerezték Magyarország második olimpiai aranyérmét férfi labdarúgásban.

További hírek