Tíz éves az ékszerdoboz

2024-04-21

2014. április 21-én adták át a Pancho Arénát.

A Fejér vármegyei stadion elnevezése Puskás Ferenc madridi becenevéből, a „Panchóból” ered. Az aréna vázlatát a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, Makovecz Imre tervei alapján Dobrosi Tamás készítette el. A Pancho Arénát több mint két évig építették, a megnyitója 2014. április 21-én volt.

Aranykupa, amelyet Puskás „Pancho” Ferenc spanyol gólkirályi címeiért kapott a spanyol MARCA újságtól (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A teltházas nyitómérkőzésen a Puskás Akadémia és a Real Madrid U17-es csapata játszott a 7. Puskás–Suzuki-kupa-döntőben. Az 1–0-s madridi sikert hozó fináléban olyan játékosok léptek pályára, mint az azóta 47-szeres magyar válogatott támadó, Sallai Roland, aki a várhatóan ott lesz a németországi Európa-bajnokságon, vagy az azóta Bajnokok Ligája-győztes spanyol labdarúgó, Borja Mayoral.

A stadionavató (és a 7. Puskás–Suzuki-kupa) hivatalos műsorfüzete (fotó: Puskás Intézet)

Emlékzászló a Pancho Aréna megnyitójáról (fotó: Puskás Intézet)

A felcsúti aréna megnyitóján Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó, korábbi köztársasági elnök mondott beszédet. Az eseményen még részt vett Puskás Ferenc felesége, Hunyadvári Erzsébet, a magyar válogatott csapattársai közül Buzánszky Jenő, Kovács Ferenc, Raduly József és Várhadi Pál, illetve az Aranycsapat „tizenkettedik játékosa” Szepesi György. Az avatásra Puskás madridi harcostársai közül Amancio Amaro és a Real Madrid jelenlegi tiszteletbeli elnöke, Pirri látogatott el.

Amacio, a Real Madrid egykori tiszteletbeli elnöke és az utódja, Pirri Puskás Ferenc szobránál, amelyet a stadionavató előtt lepleztek le (fotó: Puskás Intézet)

Pancho Aréna (fotók: www.puskasakademia.hu)

A Puskás-akadémisták: Nagy Zsolt, Spandler Csaba és Szolnoki Roland 2021. május 9-én az NB I-es ezüstérmek kiosztásakor a Pancho Arénában. Ez a PAFC történetének eddigi legjobb bajnoki helyezése. (Fotó: www.puskasakademia.hu)

A 3836 fős stadionban az NB I-es Puskás Akadémia FC játssza a hazai mérkőzéseit. A sportlétesítmény az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) besorolása alapján 3-as kategóriájú, azaz Bajnokok Ligája-, Európa-liga- és Európa-konferencialiga-selejtezők lebonyolítására alkalmas. A Pancho Arénában férfi élvonalbeli és másodosztályú bajnokikat, női első osztályú mérkőzéseket, valamint a korosztályos csapatok bajnokijait rendezik. A tíz évvel ezelőtti megnyitó óta az arénában tartják a Puskás–Suzuki-kupát döntőit is.

A Puskás Akadémia első PSK-győztes U17-es csapata a Pancho Arénában (fotó: www.puskasakademia.hu)

A 2021. július 15., Európa-konferencia-liga, 1. selejtezőkör, 2. mérkőzés: Puskás Akadémia FC–FC Inter Turku (2–0) műsorfüzet, ez volt a PAFC történetének első hazai nemzetközi kupamérkőzése. (Fotó: Puskás Intézet)

A 2024. március 29-i Puskás Akadémia FC–Fehérvár FC (0–0) NB I-es mérkőzésen az akadémia saját nevelésű játékosa, a magyar válogatott Nagy Zsolt fejel a Puskás-nevelés, válogatott kerettag Tóth Balázs kapujára. Ezt a háttérben az PAFC saját nevelésű csapatkapitánya, Szolnoki Roland és a Fehérvár FC csapatkapitánya, a korábbi PAFC-játékos, a válogatott Fiola Attila figyeli. (Fotó: www.puskasakademia.hu)

2016 és 2018 között az arénában játszotta hazai mérkőzéseit a Vidi is. A székesfehérvári piros-kékek a 2017–2018-as szezonban a Pancho Arénában lettek bajnokok, valamint a nemzetközi kupa selejtezőik is a stadionban voltak – többek között a francia Girondins de Bordeaux elleni El-selejtező.

A Pancho Aréna első nemzetközi kupamérkőzésének hivatalos műsorfüzete (fotó: Puskás Intézet)

A Pancho Aréna számos nemzetközi versenynek és mérkőzésnek volt a házigazdája. A stadionban játszották a 2014-es U19-es Európa-bajnokság, illetve a 2023-as U17-es Európa-bajnokság egyes találkozóit.

Pancho Aréna (fotók: www.puskasakademia.hu)

A 2018. március 26-i Bulgária–Kazahsztán (2–1) barátságos mérkőzés hivatalos kezdőcsapatai (fotó: Puskás Intézet)

A stadionban nem sokkal az avatás után a férfi A-válogatott játszott felkészülési mérkőzést a Puskás Akadémia FC-vel. A nem hivatalos mérkőzést 3–1-re nyerte meg a nemzeti csapat. A férfi U21-es magyar válogatott szintén több alkalommal szerepelt a Pancho Arénában, legutóbb pedig február 23-án a női magyar válogatott fogadta Belgiumot a Nemzetek Ligája-rájátszásban Felcsúton. Hivatalos Férfi A-válogatott találkozót hármat rendeztek a Pancho Arénában: 2018. március 26-án Bulgária Kazahsztánnal csapott össze, míg Izrael 2023 novemberében Svájc, majd Románia ellen játszott Európa-bajnoki selejtezőt.

A Pancho Aréna kívülről (fotó: www.puskasakademia.hu)

A Pancho Aréna belülről Fotó: www.puskasakademia.hu

Állandó tárlat a Pancho Arénában (fotó: Puskás Intézet)

A Pancho Arénát számos külföldi szaklap a világ legszebb stadionjai közé sorolta. Itthon a sportkomplexum 2015-ben Építőipari Nívódíjat nyert. A Pancho Aréna és a Puskás Intézet állandó tárlata az idén szintén tíz éves Puskás Akadémia-körút keretein belül tekinthető meg.

(Borítókép: www.puskasakademia.hu)

További hírek