Tragikusan korán

2024-04-05

1968. április 5-én tragikusan fiatalon, mindössze 35 évesen halt meg olimpiai bajnok labdarúgónk, Csordás Lajos.

Csordás Lajos 1932. október 26-án Budafokon jött a világra. A pályafutása a Budafoki MTE-ben kezdődött, majd 1950-ben igazolt a Vasashoz. Csordás tagja volt az angyalföldi együttes történetének első bajnok (1957 tavasz), magyar kupa-győztes (1955), és Közép-európai Kupa-győztes (KK) csapatának (1956).

A Vasas első magyar kupa-győztes csapatának a tablója (fotó: Puskás Intézet)

Csordás a Vasas játékosaként összesen kétszer nyert magyar bajnokságot, kétszer volt Közép-európai Kupa-győztes és egyszer hódította el a magyar kupát. A nevéhez számos fontos gól fűzödött. Az 1956-os Közép-európai Kupa-döntő első meccsén ő mentette 3–3-ra a Rapid Wien elleni bécsi találkozót, majd a mindent eldöntő harmadik mérkőzésen duplázott. Az egy évvel későbbi fináléban a Vojvodina kapuját is bevette. A Vasas az 1957–1958-as szezonban a legjobb négy közé jutott a Bajnokcsapatok Európa-kupájában (BEK), ahol csak a címvédő és későbbi győztes Real Madrid ejtette ki. A menetelés során Csordás Lajos az első körben mesterhármast ért el a CDNA Sofia ellen, majd a nyolcaddöntőben a Young Boys elleni svájci meccsen a 90. percben egyenlített, a visszavágón pedig az ő duplájával nyert 2–1-re a Vasas. Ezután az Ajaxnak is beköszönt a negyeddöntőben, majd a legjobb négy között a Real Madrid ellen talált be.

Csordás Lajos Vasas mezben tartja a labdát a sártengerben (fotó: Puskás Intézet)

A magyar labdarúgó-válogatottban 1952 és 1959 között 19 fellépésén 8 gólt ért el. A nemzeti csapattal 1952-ben olimpiát nyert, pályára lépett az olaszok elleni nyolcaddöntőben, valamint a törökök elleni negyeddöntőben. Csordás tagja volt az 1954-es világbajnoki ezüstérmes magyar keretnek is, de nem játszott a svájci tornán.

Csordás Lajos mandzsettagombjai (fotó: Puskás Intézet)

Játékos-pályafutása utolsó szezonját, az 1962–1963-as idényt Csepelen töltötte. Visszavonulása után 1966-ban a magyar labdarúgó-válogatott élére kinevezett Illovszky Rudolf helyét vette át a Vasasnál. Csordás irányításával az angyalföldiek 1966-ban veretlenül nyerték meg a magyar bajnokságot. Két szezont töltött Angyalföldön szakvezetőként, majd a másodosztályú Budafokot dirigálta. Csordás Lajos nem sokáig dolgozhatott nevelőegyesületénél. 1968. április 5-én tragikusan korán, mindössze 35 évesen hunyt el.

(Borítókép: Csordás Lajos két védő között jobbal lő kapura.)

További hírek