UEFA: 70!

2024-06-15

Hetven évvel ezelőtt alapították az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA).

Az európai szervezetet 1954. június 15-én a svájci Bázelben hozták létre. A szövetség első főtitkára a francia Henri Delaunay, első elnöke pedig a dán Ebbe Schwartz volt. (Az UEFA jelenlegi elnöke a szlovén Aleksander Ceferin, míg a főtitkára a görög Theodore Theodoridis.) Az Aranycsapat szövetségi kapitánya, Sebes Gusztáv 1954-ben az Európai Labdarúgó-szövetség alapítói között volt, valamint 1960-ig a szervezet alelnökeként dolgozott.

Sebes Gusztáv UEFA alelnöki igazolványa (fotó: Puskás Intézet/Sebes-hagyaték)

Az UEFA a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hat kontinentális szövetségének egyike. Központja 1959-ig Párizsban ülésezett, majd átköltözött a svájci Bernbe, 1995 óta pedig a szintén svájci Nyonban található. Az alapításnál 25 ország képviselői voltak jelen, de később még hat nemzetet elismertek alapítótagként, a szervezet jelenleg 55 tagot számlál. Azok az államok, amelyek rendelkeznek európai és ázsiai területekkel eldönthették, hogy az európai futballszövetségnek vagy az Ázsiai Labdarúgó-szövetségnek akarnak tagjai lenni. (A legtöbb ilyen ország: Azerbajdzsán, Grúzia, Kazahsztán, Örményország és Törökország az UEFA tagja, ahogyan a a transzkontinentális országnak számító Oroszország is, de utóbbi tagságát jelenleg felfüggesztették.)

Barcs Sándor, az UEFA egykori alelnöke (fotó: Puskás Intézet)

Barcs Sándor magyar sportvezető UEFA-kongresszusi kitűzője (fotó: Puskás Intézet)

Honfitársaink közül Sebes Gusztáv mellett Barcs Sándornak, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) egykori elnökének is fontos szerepe jutott az UEFA történetében. A magyar sportvezetőt 1962-ben választották meg a szervezet alelnökének, amely posztot tizenhat éven keresztül töltötte be. Közben 1972 júliusától 1973 márciusáig a szövetség ügyvezető elnöke is volt. Ő irányította az európai klubtornákat vezető bizottságot és az ő javaslatára írták ki a Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK). Barcs Sándort később az UEFA (és a FIFA) tiszteletbeli tagjának választották. Az MLSZ mostani elnöke Csányi Sándor 2010 óta számos fontos pozíciót tölt be az UEFA-nál, a 2019-től 2023-ig a szervezet egyik alelnökeként dolgozott, de jelenlegi is az UEFA által delegált FIFA-alelnök a nemzetközi szövetségnél.

 

Puskás Ferenc UEFA-tól kapott ajándéka a 70. születésnapjára, 1997 (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc UEFA-kitűzője (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc UEFA-tól „Európa bajnoka” kitüntetése, 2006 (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Az UEFA 1960 óta négyévente rendezi meg a férfiak Európai Nemzetek Kupáját, majd 1968-tól Európa-bajnokságát. A 2024-es németországi kontinenstorna már a 17. sorban. A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott Eb-n a budapesti Puskás Arénában három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeztek. A női Európa-bajnokságot az UEFA 1991 óta szervezi meg. A szövetség új sorozata mindkét nemnél az UEFA Nemzetek Ligája. Ezen kívül a férfi és női korosztályos Európa-bajnokságok, illetve a férfi és női futsal-Eb is az UEFA égisze alá tartozik. 

Puskás Ferenc UEFA Order of Merit Smaragd-fokozatú posztumusz kitüntetése, 2007 (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Grosics Gyula UEFA-kongresszuson kapott ajándéka (fotó: Puskás Intézet/Grosics-hagyaték)

UEFA-felvarró (fotó: Puskás Intézet)

Az UEFA legrangosabb kupasorozata a klubcsapatok számára 1955-től a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK), amelyből 1992-ben megalakult a Bajnokok Ligája (BL). 1960-tól 1999-ig a második számú sorozatnak a KEK számított. A két kupagyőztes játszott 1972-től az Európai Szuperkupáért. Ez 2000-ben változott meg, amikor a KEK megszűnése után a harmadik számú UEFA-kupa lépett elő a másodiknak, és BL-győztes az UEFA-kupa-győztessel mérkőzött meg a serlegért. Az UEFA-kupa 1971-ben indult útjára, miután elődje a Vásárvárosok Kupája-sorozat az UEFA-hoz került. Az UEFA-kupa jogutódja 2009 óta az Európa-liga, amelynek a győztese játszik napjaink a BL-elsővel az Európai szuperkupáért. 2021 óta pedig ismét három nemzetközi kupasorozatot rendez az európai futballszövetség, mivel létrejött az Európa Konferencia Liga. A Puskás Arénában 2020-ban Európai Szuperkupát, 2023-ban Europa-liga-döntőt játszottak. 2026-ban pedig az UEFA döntése értelmében a Bajnokok Ligája-döntőnek lesz a házigazdája a Puskás Aréna. (A női labdarúgásban csak Bajnokok Ligáját rendez az UEFA 2009 óta, ennek a 2019-es fináléjét a budapesti Groupama Arénában rendezték. A férfi U19-es korosztályban UEFA Youth League néven bonyolít le kupasorozatot szervezet.)

(A borítóképen Puskás Ferenc UEFA-címeres Real Madrid mezben az Interkontinentális Kupával, amelyért a BEK-győztes és a dél-amerikai Libertadores-kupa-győztes játszott 1960-tól. A mérkőzésen a Real Madrid az Európai Labdarúgó-szövetséget képviselte.)

További hírek