Visszakapták állampolgárságukat

2022-04-01

Puskás Ferenc 95. születésnapján magyar állampolgárságot kapott a legendás támadó unokája és dédunokája.

Puskás Ferenc unokája,  Réka Damborena Puskas és dédunokája, Ane de Juan Damborena pénteken a kispesti Bozsik Arénában vehette át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől a magyar állampolgárságukat elismerő dokumentumokat. Az ünnepségen a miniszter elmondta, hogy Puskás Ferenc mindenfajta cím és hivatalos procedúra nélkül hazánk nagykövete volt a világban és az is a mai napig. Szijjártó szerint az Aranycsapat legendája igaz magyar ember volt.

Az eseményen Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete elmesélte, hogy miután Puskás Ferenc őrnagy votl a katonaságnál, fennállt a veszélye, hogy súlyos büntetésre számíthat, s akár az élete is veszélyben lehet. (Az Újpest játékosát, a 19-szeres magyar válogatott Szűcs Sándort 1951-ben fegyveres testület tagjaként elkövetett külföldre szökés vádjával végezték ki.) Puskás Ferenc sokáig félt hazatérni annak ellenére, hogy az ellene folyó nyomozást 1963-ban megszüntették. Bármennyire is enyhült itthon a diktatúra, a Spanyolországban letelepedő világsztár inkább megvárta a „bűncselekmény” elévülési idejét és csak 25 évvel később lépett ismét magyar földre. A rendszerváltás után újra beszerezte a magyar útlevelét, felesége, Erzsébet asszony pedig attól kezdve mindenhova csak a magyar irataival utazott.

Réka és Ane is megköszönte a sok szeretetet, amit kaptak Magyarországon. „Nagyon meg vagyok hatódva és tudom, hogy a nagypapám nagyon boldog, ha ezt látja. Köszönjük az állampolgárságot, köszönjük mindenkinek, aki segített ebben” – szólt az emelvényre lépve Réka, nagy mosollyal búcsúzva a jelenlévőktől. 

Borítókép: pfla.hu

További hírek